Low Dose Naltrexone (LDN) må ikke forveksles med Rituximab, som har blitt brukt i pilotprosjekter ved Haukeland sykehus på ME pasienter. Rituximab er ennå ikke tilgjengelig, men vil sannsynligvis bli tigjengelig om 1-2 år. Foreløpig er LDN det mest aktuelle preparatet som er tilgjengelig på resept. Rituximab vil sannsynligvis virke raskere i demping av utamttelsessymptomene enn LDN, men mange i pilotgruppene ved Haukeland fikk tilbakefall og måtte gjenta Rituximab behandlingen. Vi ser for oss at den mest effektive behandlingen i framtiden kan bestå i å behandle først med Rituximab for rask symptomdemping, for så å bruke LDN for å hindre tilbakefall. Men LDN kan også brukes først, men da tar rehabilteringen og symptomdempingen lenger tid. Den blir gradvis over 1-2 år. Fordelen med LDN er at den er en medisin som er såpass utynnet at man kan bruke den over lang tid uten noe negative helseeffekter (Ingen forandring i leververdier osv.). Derfor er den særs egnet som vedlikeholdsmedisin.

Studier viser at LDN blokkerer opiat reseptorene i hjernen i 3-4 timer i den perioden hvor kroppens endorfinproduksjon er størst. Dette gjør at kroppen lures til å tro at det er mangel på endorfin og metenkephalin. Resutatet blir at kroppen setter i gang økt produksjon av disse. LDN er kostnadseffektivt fordi behandlingen koster ca. 200 kr, måneden når man har trappet opp til maksdosen på 4,5 mg. Man er heller ikke avhengig av stadige oppfølgingskonsultasjoner fra helsepersonell dersom man følger doseringsplanen. Selv om utvalget ikke er stort nok til å fastslå behandlingseffekten av LDN medisinereing i kombinasjon med vår kognitiv terapi, ser vi konturene av en mye høyere rehabiliteringsprosent. Denne effekten skyldes sannsynligvis kombinasjonen av høyere endorfinnivået med LDN, og at vi manipulerer hormonnivåene indirekte med kognitive prosesser.

Personer som ikke går i vår terapi eller tilsvarende terapi, har mye mer blandet effekt av LDN behandling. Årsaken kan være at de har en ubehandlet depresjon, som gir lavt nivå av dopamin og serotonin i tillegg til lavt endorfinnivå. Det kan bety at de har økt produksjonen av endorfin, men ikke av dopamin, noradrenalin og serotonin. Man trenger å få opp alle hormonene som spiller en viktig rolle i energivået. Det kan også være at de ikke har behandlet tilstrekkelig med aktivitetstilpasning (se senere i artikkelen). Men sammenhengene kan selvsagt være mer komplekse. 

I fibromyalgi har LDN også betydning i forhold til reduksjon av smerte. Vårt utvalg av klienter med fibromyalgi er for lite til å slå fast en slik effekt, men studier av LDN i USA har slått fast en slik effekt på personer med fibromyalgi. Årsaken kan være at hormonet endorfin ikke bare er viktig for energinivået, men også for smerteblokkering i sentralnervesystemet. 

Vi kan oppsummere denne denne delen av artikkelen med at:

  1. Personer med ME og fibromyalgi har som oftest lavt endorfinnnivå og autoimmune reaksjoner med mentale følgetilstander som forsterker symptomene (blant annet lav energi).
  2. Behandlingen blir mer effektiv med kombinasjon av kognitiv og biologisk behandling.

I tillegg må rehabiliteringen også inneholde planer  for aktivitetstilpasning for å gradvis øke kroppens toleranse for aktivitet uten å krysse grensen som gir utmattelsesreaksjoner. Dette må selvfølgelig også tilpasses sykdomsstadiene. Du kan lese mer om dette hvis du trykker her.

Les mer om sykdommens stadier/aktivetetstilpasning

 


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+
Personvern

Innhold © Global University. Webdesign ©2016-20 Web Norge
Prøv 90 minutts kognitiv terapi for kr. 390
Prøv oss på skype eller kom til terapikontorene på Lillestrøm eller Neskollen i Akershus. Fyll ut skjemaet og klikk send! Du kan også ringe eller sende SMS på telefon nr +47 917 26 373. Pårørende kan ikke be om time på vegne av andre.
Skriv inn ditt navn
Skriv inn din e-postadresse
Skriv inn ditt telefonnummer
Skriv en melding

Personvernerklæring

Denne erklæringen gjelder for Global University med tilhørende nettsider.

Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?

Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.

Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?

Vi bruker lokal lagring av data for å:

  • Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
  • Gi deg relevant og tilpasset innhold
  • Måle og analysere trafikken på nettsidene