Lidelsen består av en kognitiv del, som er den obsessive, og en atferdsdel, som er den kompulsive.

Obsesjoner er repeterende og uønskede tanker, bilder og impulser som invaderer bevisstheten som ofte er ekle og avskyelige for den det gjelder og veldig vanskelig å bli kvitt eller kontrollere.

Kompulsjoner er repeterende atferdsresponser, som en som til stadighet vansker hendene. Dette er atferdsmønstre som er vanskelig å bryte. Kompulsjonene er ofte responser som har til hensikt å redusere angst som oppstår på grunn av intrusive tanker.

Atferdskompulsjoner er ekstremt vanskelig å kontrollere. De går ofte ut på å sjekke ting gjentatte ganger (for eksempel om døren er låst eller komfyren er slått av, vasking av hender, osv). Hvis personen ikke gjentar ritualet vil han eller henne oppleve ekstrem angst, som kan ende opp i panikk angst. Likt fobiske unngåelsesresponser, blir kompulsjoner styrket gjennom negativ forsterkning fordi de tillater personen å unngå angst.

Torres et al. (2006) anslår forekomsten av denne lidelsen til ca 1.1 %. Lidelsen er et komplisert problem, med signifikant sammenfall med andre problemer på 62 % for de med denne lidelsen.

Psykologiske forklaringer

Psykoanalytikere mener at obsesjoner og kompulsjoner også er en måte å håndtere angst. I følge Freud er obsesjoner symbolsk forbundet til den underliggende impuls. En kompulsjon er en måte å ta tilbake eller å ugjøre et uakseptabelt behov, som for eksempel at tvangstanker om skitt og tvangshandlinger som å vaske hendene er en måte å takle skitne seksuelle impulser. Fra et atferdsperspektiv vil handlinger som reduserer angst (kompulsjoner) øke på grunn av negativ forsterkning, slik som personer som vasker seg av frykt for å bli forgiftet.  Reduksjonen av angst fungerer her som en belønning.

I følge kognitive teorier har alle tvangstanker (obsesjoner) men personer med den lidelsen skiller seg fra vanlige personer ved at de ikke klarer å holde disse fryktlige tankene ut av bevisstheten. Engstlige personer har større problemer med å kontrollere tanker enn andre. Vanlige mennesker kan forkaste slike tanke med å tenke på noe positivt, men personer med denne lidelsen blir engstlige av tanken, som igjen gjør det mer vanskelig å forkaste grusomme tanker med gode handlinger

Behandling av tvangslidelse (OCD)

Kontakt oss for prøvebehandling av OCD. Trykk på kontaktknappen over, eller ring 917 26 373. 


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+
Personvern

Innhold © Global University. Webdesign ©2016-20 Web Norge
Prøv 90 minutts kognitiv terapi for kr. 390
Prøv oss på skype eller kom til terapikontorene på Lillestrøm eller Neskollen i Akershus. Fyll ut skjemaet og klikk send! Du kan også ringe eller sende SMS på telefon nr +47 917 26 373. Pårørende kan ikke be om time på vegne av andre.
Skriv inn ditt navn
Skriv inn din e-postadresse
Skriv inn ditt telefonnummer
Skriv en melding

Personvernerklæring

Denne erklæringen gjelder for Global University med tilhørende nettsider.

Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?

Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.

Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?

Vi bruker lokal lagring av data for å:

  • Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
  • Gi deg relevant og tilpasset innhold
  • Måle og analysere trafikken på nettsidene