Vi deler symptomene på depresjon inn i:

 

  • Emosjonelle, som betyr typiske følelsesmessige trekk ved depresjonen
  • Kognitive, som går på måten å tenke på
  • Motivasjonelle,  og
  • Somatiske, som betyr de kroppslige fysiske kjennetegnene

De emosjonelle symptomene tristhet, følelse av at alt er elendig, og ensomhet. Mennesker med depresjon mister evnen til å oppleve glede. Aktiviteter som før gav glede, føles nå som kjedelige og intetsigende. Selv sex og spising mister betydning. 

De kognitive symptomene er den sentrale delen av depresjonen. Deprimerte mennesker har problemer med å konsentrere seg og å ta beslutninger. De har vanligvis lavt selvbilde, og tror at de er underlegne, ubrukelige og ukompetente. Når de møter motgang vil de skylde på seg selv, og de forventer å mislykkes før de har gjort feilen, og de feilen skyldes deres udugelighet. Deprimerte mennesker ser pessimistisk på framtiden (Clark et al., 1999).

 

De motivasjonelle symptomene er at de har problemer med å komme i gang og gjøre ting som gir dem glede eller mestringsfølelse. En deprimert person har vasker med å komme seg ut av sengen om morgenen, gå på jobb eller å studere. De blir ofte sittende tiltaksløse uten evne til å ta vare på sine egne fysiske behov, eller andres. Alle gjøremål blir nesten uoverstigelige tiltak og det blir lettere å sitte i en sofa og se i en vegg. I ekstreme tilfeller må deprimerte ha hjelp til å stå opp, kle på seg og spise. I de alvorligste tilfellene vil personens bevegelser bli trege, personen vil gå og snakke sakte.

De somatiske symptomene i moderat og alvorlig depresjon er mangel på matlyst og tap av vekt, mens innen mild depresjon kan personen legge på seg på grunn av trøstespising. Søvnforstyrrelser, som imsomnia er vanlige. Søvnforstyrrelser og vekttap forer til trøtthet og svakhet, hvilket forsterker de depressive følelsene. Man kan også miste sexlyst og ansvarlighet.

Behandling av depresjon

Årsaker til depresjon                                                                              Depresjon og personlighet

Læring og miljøfaktorer

Kontakt oss for gratis prøvetime i kognitiv terapi. Fyll ut kontaktskjemaet til høyre, eller ring 917 26 373. 


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedIn Del p Google+
Personvern

Innhold © Global University. Webdesign ©2016-20 Web Norge
Prøv 90 minutts kognitiv terapi for kr. 390
Prøv oss på skype eller kom til terapikontorene på Lillestrøm eller Neskollen i Akershus. Fyll ut skjemaet og klikk send! Du kan også ringe eller sende SMS på telefon nr +47 917 26 373. Pårørende kan ikke be om time på vegne av andre.
Skriv inn ditt navn
Skriv inn din e-postadresse
Skriv inn ditt telefonnummer
Skriv en melding

Personvernerklæring

Denne erklæringen gjelder for Global University med tilhørende nettsider.

Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?

Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.

Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?

Vi bruker lokal lagring av data for å:

  • Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker
  • Gi deg relevant og tilpasset innhold
  • Måle og analysere trafikken på nettsidene